dimecres, 9 de novembre del 2011

4ESOB. El realisme, naturalisme i Narcís Oller.Per a tots aquells que a darrera hora hagen decidit estudiar. Francesc Claramonte

Realisme
El Realisme intenta mostra la vida. Per això cal destacar les descripción molt precises, amb frases llargues i una rica adjectivació. Predomina la novel·la per ser el gènere que més es pot aproximar a la realitat. Com es normal comparteix trets amb el seu moviement hereu, el naturalisme. Alguns autors realistes importants són Narcís Oller, Benito Pérez Galdós, Stendhal, Gustave Flaubert, Charles Dickens i Dostoievski.

Naturalisme
Va ser un moviment que es produí a finals del segle XIX en la literatura. El seu creador va ser Zola, a França, i després es va estendre per tot occident. Pretén expressar la realitat objectivament i per això es considera una conseqüència del realisme. El naturalisme inclou elements socials fins al moment amagats com poden ser classes socials desfavorides, problemes, malalties, temes sexuals... És una literatura social amb un marcat caracter negatiu representada per una classe social, basicament, el proletariat. Al mateix temps l'estil s'ha d'adaptar al registre lingüístic dels parlants, no es busca la bellesa sino mostrar la realitat.

Els autors naturalistes més importants són Clarín, Guy de Maupassant i les últimes obres de Narcís Oller.

Narcis Oller

Va nàixer a Valls 10 d'agost de 1846 fill d'una benestant. Des de molt petit va quedar orfe de pare. La figura paterna va ser represa per l'oncle matern. Aquest va ser una gran influència cultural i literària amb la participació de Josep Yxart qui va ser el seu guia literari. Estudia dret i es va anar a viure a Barcelona.


Es va llicenciar en Dret el 1871 i va fixar-hi la seva residència habitual a partir de 1873. Cal recordar que estem en una època en la que l'ensenyament es fa en castellà i que el català està encara prohibit. Aleshores no és d'estranyar que els primers textos d'aquest autor foren en castellà. En 1876 va escriure El Pintor Rubio. El motiu del canvi de llengua literària vingué per la influència de Yxart que el va introduir en els cercles culturals renaixentistes. Al mateix temps, la lectura d'obres de Zola i Galdós i el consells del seu cosí i íntim amic, el crític literari Josep Yxart, el decidiren a endinsar-se en el camí de la novel.la realista, com a camí més escaient per reflectir la societat del seu temps. Els seus contes Sor Sanxa i Isabel de Galceran van guanyar els premis jocflorescos del 79 i 80. La seua obra de llançament va ser La Papallona de 1882). La importància d'aquesta obra radica en el fet de ser la primera novel.la catalana moderna. Certament va haver intents de fer una novel·la moderna però hom considera aquesta com la represa de la novel·la catalana després de la publicació del Tirant lo blanc el 20/11/1490. Novel·la netament Realista relata els canvis socials i de costums qie està patint el seu país i el seu temp Va escriure titols com L'Escanyapobres (1884), estudi acurat de l'arquetipus de l'avar i de l'impacte de la revolució industrial en la societat rural,Vilaniu (1885), descripció de la vida i la política, La Febre d'Or ( 1890-1892) i La Bogeria (1898). Com veiem és l'època de fi de segle on més novel·les trobem, és la seua època més fecunda.



Oller té el propòsit global de reproduir la realitat, tornem al realisme, la societat catalana del seu temps: la Restauració. Per això Oller utilitza recursos literaris que donen unitat i coherència al seu conjunt novel.lístic. Parlem, per exemple, de la reutilització de personatges a diferents novel.les com Vilaniu , La Febre d'Or o La Bogeria. Com ja hem indicat el realisme fa ús d'una classe social, el proletariat, doncs bé com que aquest només es dóna a la ciutat provoca una imitació geogràfica: les obres d'Oller es desenvolupen a Vilaniu i Barcelona, com a oposició món rural/món urbà.


Anys més tard publicarà la que seria la darrera novel.la: Pilar Prim(1906). Aquesta és un intent de deixar la temàtica naturalista. Després d'aquesta novel·la Oller va anar desapareixent del món cultural dedicant-se a fer petits articles i algunes narracions. Va Morir el 1930.