dimarts, 4 de desembre de 2012

Accentuació i dièresi. Francesc Claramonte. 4 ESOB


EXERCICIS
1. Separeu en síl·labes les paraules següents:

progressiu, separació, accionar, llanterner, il·lusió, escena, remolatxa, panxa, massa, mòmia, córrer, passatge, muntanya, pitxer, lleig, setciències, guitarra, aquell, motle, excel·lent, papallona, orgue, reina, horitzó, lleó, missió, inexpert, caixa, bateig, guineu, comptagotes, fusteria, ratolí, accionar, lingüístic, escriure, mai, caça, pallissa, il·legal, peix, restriccions, substantiu, veïna, subhasta, coet, diccionari, senyora, assutzena, escorpí, benaventurat, síl·laba, xarxa, retaule, veig.

 
2. Poseu accent en les paraules que ho necessiten del text que hi ha a continuació:

La Silvia arriba. Que t’ha passat?, el rostre candoros, que has fet?
 En veure-la, la Natalia se’n va penedir. M’ho promets, que no diras res a Lluis?, m’ho jures?, repeti la Natalia. T’ho jure. Si no, feu la Natalia, si li ho dius, es que no em vols ajudar. Es clar que si, que et vull ajudar!, gairebe crida la Silvia. He avortat i no em trobe be.
Montserrat Roig, El temps de les cireres


3. Han desaparegut els accents d’aquest text. Poseu-los-hi:

Tantes vegades com havieu parlat de Fatima i en aquell moment no t’apetia entrar a la basilica. Cristina i tu us quedareu assegudes en un banc de pedra sota unes carrasques. Al cap d’un moment, va deixar de ploure. Despres, passejant sota els portics que voregen l’esglesia, vas fixar-te en la imatge de la Mare de Deu que hi havia a la façana de l’edifici, amb la corona apomadeta i el gran rosari penjant-li dels canells. Et van cridar l’atencio els ulls de serenitat: tu no volies res mes que aixo.
Joaquim G. Caturla, La casa de les flors 


 
4. Poseu accent o dièresi en les paraules que en necessiten:
raim        empudeint    Biscaia    fluidesa      Marraqueix   obeiria
linguistic taut              arruinar   aillament    megalit          aillar
roi           traidor         Raul         Ucraina      obeieu           paisos
egoista    suicidi          ruina        Himalaia    creiem          podium
proisme   ensaimada   obeix        oboe           proteina       beneir
seua        trait              diurn        fruita           reinstaurar   seduida
suissa     agraiment     elit           homogeneitat dioptria    enquesta

5. Poseu els accents i les dièresis que calguen en el text següent:
El forat de la capa d’ozo sobre l’Antartida ha augmentat amb regularitat els ultims deu anys, i en l’actualitat ha arribat a un dels nivells de maxima gravetat possible. La capa d’ozo ha disminuit un 60% en relacio amb l’espessor que tenia en els anys seixanta, segons explica en l’edicio d’ahir la revista britanica Nature.
Aquesta es la conclusio d’una serie d’analisis fetes al continent Antartic, segons assegura Jonathan Shanklin, un dels descobridors del forat de la capa d’ozo, el 1985. «Basicament no hem vist cap retroces. Si hi ha alguna cosa nova, es l’acceleracio de l’engrandiment del forat en el transcurs dels ultims trenta anys», afirma Shanklin.