divendres, 22 de novembre del 2013

La coherència. Solucionari. Francesc Claramonte. 2n Batxillerat.

La coherència. Solució.

Aquest text és un fragment del llibre Descriure, escriure (assaig humanístic) de Daniel Cassany, publicat el 1987 a Barcelona per l’editorial Empúries. El seu àmbit d’ús és acadèmic i té una tipologia textual expositiva ja que la intenció o propòsit comunicatiu és informar.
Caraterístiques del text expositu: Introducció, desenvolupament i conclusió; ús del present, ús d'exemples, definicions, aparició de recursos tipogràfics...
RESUM
A l’hora de crear un text, els escriptors competents, han de distingir entre la informació rellevant per a la situació de comunicació de la que és innecessària, i presentar-la de forma estructurada.
La coherència és la propietat del text que selecciona la informació rellevant i l’organitza en una determinada estructura. Per a Van Dijk el concepte “macroestructura” queda definit com la “representació abstracta de l’estructura global del significat”, un tipus d’esquema que aplega les informacions dels text i les classifica segons la seua importància i com estan interrelacionades.
TEMA
La coherència textual.
Aquest tema es desenvolupa en una progressió temàtica de tema constant. Parla de

ESTRUCTURA
En l’estructura interna del text podem diferenciar 2 parts:
En la primera part (1r paràgraf), introdueix el tema i recorre a exemples per explicar que no sempre es fa una bona selecció i estructuració de la informació rellevant quan es crea un text. (l.1-21)
El desenvolupament (2n paràgraf) recull la definició de “ coherència”, que és la propietat del text que selecciona la informació rellevant i l’organitza  en una determinada estructura. Aquesta noció és el que Van Dijk anomena “macroestructura”
Finalment, a tall de conclusió s’afirma que els escriptors competents són els que dominen i empren aquestes estructures en els seus textos. (l.22-32)
El text presenta una estructura sintetitzant o inductiva perquè en primer lloc aporta exemples de textos que no respecten la propietat de la coherència, i després defineix el concepte. És a dir, parteix de casos concrets per arribar a la definició.

VARIETAT DIATÒPICA
La presència de formes verbals de subjuntiu que presenten les desinències –i, -in (s’enrotllin, vagin...), ens permet afirmar que el text està escrit en una varietat dialectal oriental.

LÈXIC
pertinent: convenient, apropiat, escaient...
discriminar: diferenciar, separar...
elaborat: fet, construït...
afins: semblants, similar, contigu...
jeràrquicament: importància, categoria, rang...